2019-08-14 10:29:11• hírek • Nagy Tímea

4000 határőr szolgálatban, Petén is nagyobb a készültség. Hasznos tanácsok külföldre utazóknak

Képünk illusztráció (flickr.com)
Képünk illusztráció (flickr.com)

Augusztus 15-e környékén szokásosan sokszorosára emelkedik a határátlépők száma, főként Magyarország és Bulgária irányába és irányáról.

A határrendészet munkatársai felkészültek a tömegre, és több ezres csapattal állnak az utazók rendelkezésére az ünnepi hétvégén. Céljuk, hogy az átlépés ügyintézésének idejét minimálisra csökkentsék és megkönnyítsék a sorban várakozók dolgát, illetve rendet tartsanak a sorok között.

 

Az átkelőhelyek lehetőségeikhez mérten kiegészítő sorokat is indítanak, így szeretnék kényelmesebbé tenni az utazással járó kényelmetlenségeket. Az extra intézkedéseket a szomszédos ország hatóságával együttműködésben foganatosítják, így törekszenek a fennakadások minimalizálására.

 

Azért, hogy a lehető legkevesebb várakozással jussanak át a határon, válasszák a kevésbé frekventált pontokat és időszakokat, amennyiben lehetséges – tanácsolja a hatóság. Még az ellenőrzés előtt készítsék elő a dokumentumaikat, legyen az személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány és forgalmi engedély, vámköteles szállítmány esetén pedig gondoskodjanak a megfelelő tájékoztatásról és a papírok meglétéről időben!

 

Szintén rengeteg bosszúságot okoz a kiskorúak számára kiállítandó szülői beleegyezés hiánya külföldi út esetén. Járjanak utána időben, és ne felejtsék otthon, mert visszafordítják a gyermeket akkor is, ha a szülők jelen vannak, de nincs meg a szükséges irat.

 

Tavaly augusztus 14-19. között összesen 1.583.000 határátlépőt regisztrált a hatóság. A leglátogatottabb pont a bukaresti Henri Coandă Nemzetközi Repülőtér volt 242.000 utassal. Magyarország irányába vagy irányából Nagylak II-nél 174.500-an, Borsnál 120.000-en jöttek vagy mentek át. A bolgár határon Girgiunál 110.600, Vama Vechenél 81.000 ember lépte át Románia határait.

 

2018. augusztusában a petei határátkelő munkatársait is megdolgoztatta az utazók tömege. Már 10-13-a környékén beindult a menet, 41.000 személy lépett be az országba, ami nagyjából 12.500 járművet jelentett. A kilépők száma valamivel kevesebbre rúgott, 33.000 személy hagyta el Románia területét, ami nagyjából 9.600 gépjárművet jelentett.

 

A végeláthatatlan sorok időszaka mintegy két hétre tehető, míg a hazautazó vendégmunkások nyári szabadsága lejár, és visszatérnek munkahelyükre. 2018. augusztus 25-i jelentésünk szerint, a Mária napi ünnepet követően 10 nappal még mindig vörös jelzés volt érvényben a petei határnál, mely minimum 60 perces várakozást jelentett. A cikkünk arról is beszámolt, hogy 24 óra alatt 27.100 személy hagyta el az országot, Romániába pedig 3.800-an érkeztek.

 

Azok, akik a következő két hétben terveznek külföldre utazni, számítsanak a határátkelők zsúfoltsága mellett a tengerpartok felé vezető utak és autópályák zsúfoltságára is. Amennyiben tehetik, tájékozódjanak a lezárások és az akadályok felől, valamint éjszaka induljanak útnak. Az autóba készítsenek elegendő folyadékot, főként vizet, és élelmet, mely nem romlik meg, ha nagy melegnek van kitéve.

 

Vigyázzanak magukra és a közlekedés más résztvevőire is! Türelem rózsát terem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: